Yaşam

Başka Bir Uydu Mümkün mü? Bilim İnsanları Dünyanın Yeni Ayını Buldu!

Yeni bir çalışma, Dünya’nın yeni bir ayı veya en azından bir ‘yarım ay’ olduğunu ortaya koyuyor. Yarım ay, Dünya’nın yörüngesinde dönen ancak yerçekimiyle Güneş’e bağlı bir uzay kayasıdır. Bilim adamları, bu yarım ayın 3.700 yıl civarında olacağını ve Dünya’da yaşayanlar için bir tehdit oluşturmadığını söylüyor.

2023 FW13 olarak adlandırılan bu kuasar, Hawaii’deki Haleakala yanardağının tepesindeki Pan-STARRS teleskopunu kullanan uzmanlar tarafından keşfedildi.

Uzmanlar, eski kozmik yol arkadaşınızın M.Ö. olduğuna inanıyor. MÖ 100’den beri Dünya’nın etrafında olduğuna ve MS 1.500’e kadar en az 3.700 yıl gezegenimizin yörüngesinde dönmeye devam edeceğine inanıyor.

Neyse ki, 2023 FW13 veya 469219 Kamoʻoalewa adlı benzer bir yarım ayın Dünya’daki insanlar için herhangi bir tehlike oluşturduğuna inanılmıyor.

Gökbilimciler, Dünya’nın yörüngesinde dönen ancak yerçekimsel olarak Güneş’e bağlı bir uzay kayası olan yeni bir ‘yakın ay’ keşfettiler. Dünyanın ikinci ayı için birkaç aday önerildi, ancak hiçbiri onaylanmadı.

Yarı uydular nedir?

2023 – FW13 bir yarım aydır – Güneş’in yörüngesinde dönen ancak Dünya’ya yakın kalan Dünya’ya yakın asteroitlerin bir alt sınıfıdır.

Yarım aylar, Dünya’nınkine çok benzeyen Güneş’in etrafındaki eliptik (mükemmel dairesel olmayan) yörüngeleri takip eder.

Genellikle Ay gibi Dünya’nın yörüngesinde dönüyor gibi görünürler, ancak gerçekte Dünya’dan çok Güneş’e kütleçekimsel olarak bağlıdırlar.

“Yarı uydular” olarak da bilinen yarı uydular, genellikle gezegenimizin yörüngesinde dönen doğal bir uydu (“Luna” olarak bilinir) gibi görünür.

Ancak onlara ‘yarı’ ön eki verildi çünkü onlar, Güneş’e Dünya’dan daha fazla yerçekimsel olarak bağlılar ve Ay’da olduğu gibi tersi değil.

2023 FW13, Ay’ımızdan farklıdır, çünkü Dünya’nın “arka topunun” oldukça dışında, yerçekiminin ayları çeken baskın kuvvet olduğu bir gezegen cismi etrafındaki bölgenin oldukça dışında yörüngede döner.

Dünya’nın tümsek küresinin yarıçapı 932.000 mil (1,5 milyon km) iken, 2023 FW13’ün yarıçapı Dünya’dan biraz daha büyük (yaklaşık 1,6 milyon mil).

Colorado, Boulder’daki Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Alan Harris, “Yüzük boyutu – yarıçapta yaklaşık 0,18 astronomik birim – o kadar büyük ki, Dünya hareketinde temel bir rol oynamıyor” dedi.

“2023 FW13, şans eseri dışında hiçbir şekilde Dünya’ya bağlı değil.

Uydu hem Güneş’in hem de yakındaki gezegenin yörüngesinde dönüyor, ancak yerçekimsel olarak gezegene değil Güneş’e bağlı.

Genel bir yarı uydu yörüngesinin şematik diyagramı.

Aşağıdaki resim, 2023 FW13’ün uydu, güneş ve güneş sistemindeki diğer gezegenlere göre yörüngesini gösteren çevrimiçi bir simülatördür.

Hawaii adası Maui’de sönmüş bir yanardağ olan Haleakala’nın zirvesinde bulunan Pan-STARRS teleskopu kullanılarak keşfedildi.

2023 FW13, ilk olarak 28 Mart’ta PanSTARRS tarafından tespit edildi ve varlığı birkaç başka teleskop tarafından doğrulandı.

Onaylandıktan sonra, Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) Küçük Gezegen Merkezi tarafından dahil edilen 2023 FW13 oldu.

2023 FW13’ün boyutu belirsiz olsa da, asteroit uzmanı Richard Penzel çapının 10 ila 15 metre arasında olduğunu tahmin ediyor.

Bu, 2.159 mil olan Ay’ımızın çapının yalnızca küçük bir kısmıdır (Ay, boyutundan çok yörüngesel özellikleri nedeniyle bu şekilde sınıflandırılmasına rağmen).

2023 FW13’ün Güneş etrafındaki yörüngesi, Dünya’nınkiyle aynı süreyi alıyor – 365,42 gün (1.0005 Dünya yılı).

Yörünge seyahatinde Dünya’nın yörüngesinde dönerken, bu yörünge o kadar uzundur ki, Mars ve Venüs’ün ortasına ulaşır.

Dünya’nın pek çok iyi bilinen kozmik arkadaşı var Birçoğu yarı uydu, ancak 2023 FW13, daha fazlasının keşfedilme olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Yarı uydular, nihayet gezegenin yörüngesinden ayrılmadan önce birkaç on yıldan fazla bir süre Dünya etrafında ‘sabit’ bir yörüngeyi takip etme eğilimindedir.

Amatör astronom Tony Dunn, 2023 FW13’ün özel olduğunu çünkü yüzyıllar boyunca bire bir durumda olacağını söylüyor.

Yalnız bir yavru anlamına gelen Kamo’oalewa, 2016 yılında Hawaii’deki PanSTARRS teleskopu tarafından keşfedildi. Dünya ve Güneş’e göre yörüngesi görüntülendi. Dunn tarafından oluşturulan ve 2023 FW13’ün Güneş Sistemindeki Ay, Güneş ve diğer gezegenlere göre yörüngesini gösteren çevrimiçi simülasyon.

469219 Kamoʻoalewa veya 2016 HO3 olarak bilinen bir başka popüler yarı uydu, Nisan 2016’da PanSTARRS tarafından keşfedildi.

Arizona Üniversitesi uzmanı Renu Malhotra’ya göre, 4,69219 fit çapındaki 330 Kamoʻoalewa gelecekte yaklaşık 300 yıl bu yörüngede kalacak.

Malhotra, 469.219 Kamo’oalewa’nın ayımızın eski bir modülü olabileceğini bulan yeni bir çalışma yazdı.

Uzay kayasından yansıyan ışığın analizi, bunun NASA’nın Apollo görevlerinde ay kayalarında bulunan minerallerle aynı malzemeden yapıldığını ileri sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu