Sudan’da iç savaşın ortasında kalan Türkler: ‘Tahliye edilmemiz gerekiyor, çok zor durumdayız’
Sudan’da ülkeyi yöneten genel kurulda iki asker arasında çıkan anlaşmazlık sonucu çıkan çatışmalar dördüncü gününde.
Sudan Devlet Başkanı Orgeneral Abdel Fattah al-Burhan komutasındaki ordu ve çatışmanın diğer tarafındaki Hızlı Destek Güçleri lideri General Mohamed Hamdan Dagalo, sivillerin tahliyesi için 24 saatlik ateşkes konusunda anlaştıklarını açıkladı. .
Sudan’da çoğunluğu başkent Hartum’da olmak üzere 2 binden fazla Türk vatandaşı çalışmak için ülkeye gitti.
‘DURUM İNANDIĞINIZDAN DAHA KÖTÜ’
Adının açıklanmasını istemeyen Hartum’daki bir Türk işçi, Cumartesi günü Hartum’daki işine gittiğini ve o zamandan beri başka bir Türk çalışanla ofiste mahsur kaldığını söyledi:
“Bugün iç savaşın dördüncü günü çok şiddetli bir şekilde devam ediyor. Durum sanıldığından vahim. Burada bine yakın Türk ailesi olarak çok kötü şeyler yaşıyoruz. Elektriğimiz yok, suyumuz yok. Yiyeceğimiz yok, asla sokağa çıkamıyoruz, pencerelere yaklaşamıyoruz.” Roketler, mermiler geliyor. Rastgele sağa sola sıkıyorlar. Birbirimizi yok etmeye çalışırken bir yandan da kaynamaktayız. Gerçekten çok kötü durumdayız, kimse sesimizi duymuyor.”
“DURUMUN NEREYE GİDECEĞİNİ BİLMİYORUZ”
2001 yılından bu yana Sudan’da iş yapan İbrahim Açıkgöz, Hartum’un merkezindeki iş yerinde mahsur kaldıklarını ve durumun çok belirsiz olduğunu şu sözlerle anlattı:
“Çok sıkıntılı bir durumdayız, durum nereye gidiyor bilmiyoruz. Yarın ölecek miyiz, bugün ölecek miyiz, bir şey olmayacaksa normale dönecek miyiz, bilmiyoruz. bir şey bilmek.”
Aylin Yazan’ın BBC Türkçe’deki haberine göreSöz konusu iki kişi, mahsur kaldıkları yerlerde yiyecek ve içeceklerinin sınırlı olduğunu, mahallelerdeki bazı bakkalların iftar saatinde kısa süreliğine açıldığını, ihtiyaçlarını günlük olarak karşıladıklarını ifade etti. bu form.
Açıkgöz, ülkedeki mevcut askeri yönetimin kendilerine çok yardımcı olduğunu ve ülkeye iş yapmak için giden Türk vatandaşlarına çok olumlu yaklaşıldığını sözlerine ekledi.
‘TEMSİLCİLERE ULAŞAMIYORUZ’
Çatışmaların başlamasının ardından 16 Nisan’da Hartum’daki Türk Büyükelçiliği tahliyenin henüz mümkün olmadığını bildirdi. Ancak ülkede mahsur kalan bazı Türkler, Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu’nun sosyal medya paylaşımlarına yanıt olarak büyükelçiliğe ulaşamamaktan şikayetçi oldu.
Hartum Uluslararası Havalimanı, çatışmalarda hasar gördüğü ve pistte bekleyen uçakların hedef alındığı için uçuşlara kapatıldı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “Uygun güvenlik ve lojistik koşulların oluşması halinde Sudan’ı terk etmek isteyen vatandaşlarımızın gitmesi için gerekli yönlendirmeler yapılacaktır.” denildi. Ancak ülkedeki Türk vatandaşlarına evlerinde kalmaları tavsiyesi tekrarlandı.
İş adamı İbrahim Açıkgöz, bugüne kadar büyükelçiliğe veya konsolosluğa ulaşamadıklarını, arayıp soramadıklarını belirterek; “Birçok vatandaşımız konsolosluğu ve dışişlerini aradı ama bir sonuç alamadılar. Bizi koruyacak bir birime şu ana kadar ulaşamadık.”
‘TÜRKİYE’DE DEPREMİZ, İÇ SAVAŞIN İÇİNDE DURMUŞUZ’
Hataylı olduğuna işaret eden Açıkgöz, Sudan’da çalışan Türklerin çoğunun Hataylı olduğunu belirterek, “Türkiye’de depremde evimizi kaybettik, gidecek yerimiz yok, ne yapacağımızı bilmiyoruz. .”
Twitter’da da benzer mesajlar paylaşıldı.
TÜRK ÇOCUĞUNUN HAYATINI KAYBETTİĞİ İDDİASI
BBC Türkçe’ye konuşan Sudan’da yaşayan Türkler, Hartum’da bir Türk ailenin konutuna havan topu isabet ettiğini ve 5-6 yaşlarındaki çocuklarının hayatını kaybettiğini, babanın ise hastanede ağır yaralandığını bildirdi.
Açıkgöz, hastanede arkadaşlarını ziyaret edemeyeceklerini, ulaşımın imkansız olduğunu söyledi.
İddiaya ilişkin Hartum Büyükelçiliği’ne ulaşılmazken, Dışişleri Bakanlığı’ndan da herhangi bir açıklama yapılmadı. (HABER MERKEZİ)